sâmbătă, 24 martie 2012

EMINESCU...mai actual decat multi "intelectuali patrioti" contemporani cu noi.




Cu totii stim sau am auzit despre Scrisoarea a-III-a a lui Mihai Eminescu,dar putini ne mai aducem aminte in vremurile pe care le traim azi,ca si ceea ce a scris Eminescu este la fel de actual si azi la fel ca opera lui Caragiale.
Si ca sa va convingeti,am sa va redau un fragment din Scrisoarea a-III-a :

...................................................................................
Spuma asta-nveninata, asta plebe, ast gunoi
 Sa ajung-a fi stapâna si pe tara si pe noi!
 Tot ce-n tarile vecine e smintit si stârpitura,
 Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natura,
 Tot ce e perfid si lacom, tot Fanarul, toti ilotii,
 Toti se scursera aicea si formeaza patriotii,
 Incât fonfii si flecarii, gagautii si gusatii,
 Bâlbâiti cu gura strâmba sunt stapânii astei natii!

Voi sunteti urmasii Romei? Niste rai si niste fameni!
 I-e rusine omenirii sa va zica voua oameni!
 Si aceasta ciuma-n lume si aceste creaturi
 Nici rusine n-au sa ieie în smintitele lor guri
 Gloria neamului nostru spre-a o face de ocara,
 Indraznesc ca sa rosteasca pân` si numele tau... tara!
....................................................................................
 Cînd vedem că toti aceia care vorbe mari aruncă
 Numai banul îl vînează si cîstigul fără muncă,
 Azi, cînd fraza lustruită nu mai poate însela,
 Astăzi altii sunt de vină, domnii mei, nu este-asa?
Prea v-ati aratat arama, sfâsiind aceasta tara,
 Prea facurati neamul nostru de rusine si ocara,
 Prea v-ati batut joc de limba, de strabuni si obicei,
 Ca sa nu s-arate-odata ce sunteti : niste misei!
 Da, câstigul fara munca, iata singura pornire;
 Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire.

Dar lasati macar stramosii ca sa doarma-n colb de cronici;
 Din trecutul de marire v-ar privi cel mult ironici.
 Cum nu vii tu, Tepes doamne, ca punând mâna pe ei,
 Sa-i împarti în doua cete: în smintiti si în misei,
 Si în doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni,
 Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni!
==================================================================
Si cateva fregmente din articole publicate de Mihai Eminescu în cotidianul Timpul, în perioada 1876-1879.

„Peste noapte şi prin surprindere”, „am admis legiuiri străine”, „legi străine în toată puterea cuvântului, care substituie, pretutindenea şi pururea, în locul noţiunilor naţie, ţară, român, noţiunea om, cetăţean al universului, fie din Berber, Nigritania, China sau  Galiţia?”… „Ei, bine, nu le-am admis pentru român, cu interesele căruia nu se potriveau, ci pentru elemente economice cu care se potriveau şi care ştiu a se folosi de dânsele. Am creat o atmosferă publică pentru plante exotice, de care (din cauza cărora n.n.) planta autohtonă moare… Azi avem cele mai înaintate instituţii liberale. Control, suveranitatea poporului, codice franţuzeşti, consilii judeţene şi comunale. Stăm mai bine pentru aceasta? Nu, de zece ori mai rău, căci instituţiile noi nu se potriveau (şi nu se potrivesc n.n.) cu starea noastră de cultură, cu suma puterilor muncitoare de care dispunem, cu calitatea muncii noastre, încât trebuie să le sleim pe acestea pentru a întreţine aparatul costisitor şi netrebnic al statului modern”.
„Astfel, statul român nu mai este un produs al geniului rasei române, ci un text franţuzesc aplicat asupra unui popor ce nu-l înţelege” şi nu-l va înţelege niciodată. „Peste tot aceeaşi idee: să dau străinilor ce-mi cer; cât pentru români, puţin îmi pasă!” „Constituţia noastră, punând greutatea pe o clasă de mijloc, parte străină, parte neexistentă, a dat loc la o declasare generală din cele mai dezastruase. Nu mai există o altă deosebire între oameni, decât cea pe care o stabileşte banul, oricum ar fi câştigat”.
„Un sistem reprezentativ, întins ca o reţea asupra întregii ţări, influenţat însă, întotdeauna, în mod absolut, de guvernul central, şi-a format în fiecare părticică organele sale, sub formă de consilii judeţene, consilii comunale, consilii de instrucţiune, consilii de sus şi de jos, care nici nu ştiu ce să consilieze, nici nu au ce reprezenta (nici nu reprezintă n.n.) decât pe persoanele din care sunt compuse”.

Astfel, „teoria de om şi om, o teorie curat filantropică şi un rezultat al compătimirii ce omul o are nu numai pentru semenul său, ci chiar pentru animale, devine o stupiditate erijându-se în teorie de stat, căci preface ţara moştenită, apărată cu vărsare de sânge şi cu privaţiuni, într-o mlaştină pentru scurgerea elementelor nesănătoase din alte ţări – introducând într-un stat eminamente naţional un sistem de instituţii cosmopolite”

Urmare aplicării ei vom „avea de-acum înainte dominaţia banului internaţional, o domnie străină, impusă de străini; libertatea de muncă şi tranzacţiuni; teoria de luptă pe picior în aparenţă egal, în realitate inegal. Şi, în această luptă, nu învinge cine-i tare, nobil, sau eroic; învinge cel pentru care orice mijloc de câştig e bun, cel fără scrupul faţă de concetăţenii săi, cel pentru care orice apărare a muncii e o piedică pe care va tinde a o răsturna, pe cale legiuită sau pe cale piezişă”

 “Peste tot credinţele vechi mor, un materialism brutal le ia locul, cultura secolului, mână-n mână cu sărăcia claselor lucrătoare, ameninţă toată clădirea măreaţă a civilizaţiei creştine. Shakespeare cedează bufoneriilor şi dramelor de incest şi adulteriu, cancanul alungă pe Beethoven, ideile mari asfinţesc, zeii mor”… „Mita e-n stare să pătrunză orişiunde în ţara aceasta, pentru mită capetele cele mai de sus ale administraţiei vând sângele şi averea unei generaţii” … „Oameni care au comis crime grave rămân somităţi, se plimbă pe strade, ocupă funcţiuni înalte, în loc de a-şi petrece viaţa la puşcărie”.
==================================================================
Ce parere aveti?...nu credeti ca parca descrie ceea ce se petrece in Romania zilelor noastre?
De aceea Eminescu si Caragiale pot fi numiti GENIILE neamului romanesc,pentru ca au inteles si descris in operele lor esenta nefericirii neamului romanesc si au incercat sa trezeasca din somnolenta si indolenta acest popor napastuit de propria-i lipsa de unitate si vointa de implicare sociala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu