marți, 6 august 2013

ISTORIA EUROVISION


Cum a început...

European Broadcasting Union (EBU) a fost format la 12 februarie 1950 de 23 de organisme de radiodifuziune din Europa și zona Mediteraneeană, la o conferință în stațiunea de coastă Torquay, din Devon, Marea Britanie. Acesta a hotarât pe 06 iunie 1954, Montreux va devenit loc de întâlnire pentru prima transmisie de rețea Eurovision (EBU), a Festivalului Narciselor, o procesiune cu împodobiri florale plutitoare. Primii telespectatori Eurovision au urmărit cu nerăbdare pe patru milioane de televizoare, în case, baruri și vitrine, în Germania, Belgia, Franța, Marea Britanie, Italia, Olanda și Elveția, această transmisie.

Un proiect ambițios... 


În 1955, EBU a venit cu ideea unui concurs muzical internațional prin care țările, reprezentate de radiodifuzorii lor publici respectivi, să participe la un show de televiziune, transmis simultan în toate țările reprezentate. Acest lucru a fost conceput în timpul unei întâlniri de la Monaco în ianuarie 1955 de către Marcel Bezençon, care a fost până în 1970 director al EBU. Concursul s-a bazat pe festivalul italian Sanremo,care a avut loc pentru prima dată în 1951 și de asemenea, a fost văzut ca un experiment tehnologic de televiziune în direct, în acele zile. A fost un proiect foarte ambițios să se alăture mai multe țări împreună, într-o largă rețea internațională a zonei. Televiziune prin satelit nu exista încă la acel moment și rețeaua Eurovision cuprindea o rețea cu microunde terestre. Conceptul, cunoscut atunci ca „Eurovision Grand-Prix”, a fost aprobat de Consiliul General al EBU la o ședință ținută la Roma pe 19 octombrie 1955 și s-a decis ca primul concurs să aibă loc în primăvara anului 1956 la Lugano, Elveția. Le Grand-Prix Eurovision de la Chanson Européenne s-a născut!

Succesul... 


Fără întrerupere, Eurovision Song Contest a fost difuzat în fiecare an începând din 1956, ceea ce-l face unul dintre programele de televiziune cele mai longevive din lume. În 2003, pentru prima data a avut loc Junior Eurovision Song Contest , în timp ce Eurovision Song Contest a sărbătorit aniversarea a 50 de ani  în 2005. La spectacolul aniversar denumit Congratulațions (după cântecul lui Cliff Richard din 1968) transmis din Copenhaga, telespectatorii au ales Waterloo al formaței suedeze ABBA, ca cel mai bun cântec Eurovision Song Contest, cântat vreodată. Anul 2008 a văzut un record de 43 de țări reprezentate, alăturându-se familiei țări ca Azerbaidjan și San Marino. Concursul a fost difuzat în toată Europa, dar și în Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, India, Iordania, Coreea, Noua Zeelandă și Statele Unite, chiar dacă aceste țări nu participă. În 2010, formatul este lansat în afara Europei, astfel încât diferite alte părți ale lumii vor fi introduse la conceptul din spatele spectacolului. Începând cu anul 2000, concursul este transmis și pe Internet. Rețeaua Eurovision este folosită pentru transmiterea internațională de știri și programe sportive, printre alte evenimente speciale organizate de EBU. Cu toate acestea, numele „Eurovision” este asociat de publicul larg cu Concursul Muzical Eurovision. Numele „Eurovision” a fost utilizat pentru prima oară în relație cu rețeaua EBU de către jurnalistul britanic George Campey în tabloidul Evening Standard, în 1951.


Istoria participărilor și câștigatorii...

Prima ediție s-a ținut la Teatro Kursaal în orașul Lugano din Elveția, pe 24 mai 1956. Au participat 7 țări, fiecare trimițând câte 2 cântece. Câștigător Lyss Asia din Elveția, cu melodia Refrain.

Lugano 

A 2-a ediție s-a ținut la Grosser Sendesaal des Hessischen Rundfunks în orașul Frankfurt am Main din Germania, pe 3 martie 1957, deoarece Elveția a refuzat să organizeze concursul pentru a doua oară. Au participat 10  țări. Câștigător Corry Brokken din Olanda, cu melodia Net Als Toen.

 Frankfurt  

A 3-a ediție s-a ținut la AVRO Studios în orașul Hilversum din Olanda, pe 12 martie 1958. Au participat 10 țări. Câștigător André Claveau din Franța, cu melodia Dors, Mon Amour.

Hilversum 

A 4-a ediție s-a ținut la Palais des Festivals în orașul Cannes din Franța, pe 11 martie 1959. Au participat 11 țări. Câștigător Teddy Scholten din Olanda, cu melodia Een Beetje.

Cannes  

A 5-a ediție s-a ținut la The Royal Festival Hall în orașul Londra din Regatul Unit (Anglia sau Marea Britanie, cum mai este cunoscut), pe 29 martie 1960, deoarece Olanda a refuzat să organizeze din nou concursul. Au participat 13 țări. Câștigător Jacqueline Boyer din Franța, cu melodia Tom Pillibi.

Londra  

 A 6-a ediție s-a ținut la Palais des Festivals în orașul Cannes din Franța, pe18 martie 1961. Au participat 16 țări. Câștigător Jean-Claude Pascal din Luxemburg cu melodia Nous, Les Amoureux.

Cannes 


 A 7-a ediție s-a ținut la Grand Auditorium de RTL, Villa Louvigny în orașul Luxemburg din Luxemburg, pe 18 martie 1962. Au participat 16 țări. Câștigător Isabelle Aubret din Franța, cu melodia Un Premier Amour.

Luxemburg  

 A 8-a ediție s-a ținut la BBC Television Centre în orașul Londra din Regatul Unit, pe 23 martie 1963, deoarece Franța a refuzat să organizeze din nou concursul. Au participat 16 țări. Câștigător Grethe and Jørgen Ingmann din Danemarca, cu melodia Dansevise.

Londra  

 A 9-a ediție s-a ținut la Tivolis Koncertsal în orașul Copenhaga din Danemarca, pe 21 martie 1964. Au participat 16 țări. Câștigător Gigliola Cinquetti din Italia, cu melodia Non Ho L’Eta.

Copenhaga 

 A 10-a ediție s-a ținut la Sala di Concerto della RAI în orașul Napoli din Italia, pe 20 martie 1965. Au participat 18 țări. Câștigător France Gall din Luxemburg, cu melodia Poupée De Cire, Poupée De Son.

 Napoli  

A 11-a ediție s-a ținut la Grand Auditorium de RTL, Villa Louvigny în orașul Luxemburg din Luxemburg, pe 5 martie 1966. Au participat 18 țări. Câștigător Udo Jürgens din Austria, cu melodia Merci Chérie.

 Luxemburg 

A 12-a ediție s-a ținut la Großer Festsaal der Wiener Hofburg în orașul Viena din Austria, pe 8 aprilie 1967. Au participat 17 țări. Câștigător Sandie Shaw din Regatul Unit, cu melodia Puppet On A String.

Viena 

A 13-a ediție s-a ținut la Royal Albert Hall în orașul Londra din Regatul Unit, pe 6 aprilie 1968. Au participat 17 țări. A fost prima editie transmisa color. Câștigător Massiel din Spania, cu melodia La, La, La.

Londra 

A 14-a ediție s-a ținut la Teatro Real în orașul Madrid din Spania, pe 29 martie 1969. Au participat 16 țări. A fost prima ediție in care au fost mai mulți câștigatori (Spania devine prima țară care câștigă de două ori consecutiv concursul) . Câștigători Salomé din Spania, cu melodia Vivo Cantando, Lulu din Regatul Unit, cu melodia Boom Bang-a-Bang, Lenny Kuhr din Olanda, cu melodia De Troubadour, Frida Boccara din Franța, cu melodia Un Jour, Un Enfant.

Madrid  

A 15-a ediție s-a ținut la RAI Congrescentrum  în orașul Amsterdam din Olanda (care a fost aleasă după ce 4 țări au ieșit la egalitate de puncte), pe 21 martie 1970. Au participat 12 țări. Câștigător Dana din Irlanda, cu melodia All Kinds of Everything. 

Amsterdam 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu